Competitie spelen is populair bij LUNO TM. We hebben de volgende competitiesoorten. Klik op de titel om de details per competitiesoort te lezen.

Voorjaarscompetitie

De KNLTB heeft voor de Voorjaarscompetitie een zeer divers competitieaanbod voor senioren op iedere dag van de week, voor elke leeftijd, voor zowel beginnende spelers als voor topspelers en voor iedereen daar tussenin. Kortom, voor iedere tennisser is er een competitievorm die past bij je past. 

De Voorjaarscompetitie telt 7 speeldagen en start ieder jaar begin april en loopt door tot begin juni. De inschrijving sluit aan het eind van het voorgaande jaar.

Verkort spelen
Voor alle dubbelpartijen (DD, HD en GD), bij zowel senioren- als juniorencompetities geldt Verkort Spelen: er wordt een beslissende wedstrijdtiebreak (10 punten) gespeeld op het moment dat in een dubbel de stand één set gelijk is.

Dispensatie
Wil je vaker dan één keer per week competitie spelen of voor twee verschillende verenigingen uitkomen? Vraag dan dispensatie aan via de VCL van de vereniging. Check wel eerst de voorwaarden.

Invallen
Word je gevraagd om in te vallen in een competitieteam? Check dan eerst hier of dit mag. Twijfel je of je mee mag doen? Vraag het dan na bij de VCL.

Najaarscompetitie

Tijdens de Najaarscompetitie speel jij samen met jouw team op vijf speeldagen, tussen half september en half oktober, tegen de andere teams uit de poule. Een poule bestaat in de meeste gevallen uit zes teams en wordt ingedeeld naar niveau, leeftijd en regio. Een team treft iedere tegenstander één keer. Je speelt een aantal keer thuis op jouw eigen club en een aantal keer ga je bij een andere vereniging op bezoek. Het team dat na de vijf speeldagen het meeste wedstrijdpunten heeft gewonnen is kampioen.

Competitieaanbod

Voor senioren bestaat de Najaarscompetitie uit een zeer divers competitieaanbod op iedere dag van de week, voor zowel beginnende spelers als voor ervaren spelers en voor iedereen daar tussenin. Kortom, voor iedere tennisser is er een competitie die past bij je past!

2022: een reguliere Najaarscompetitie

De afgelopen twee jaar is als gevolg van het coronavirus de Voorjaarscompetitie in het najaar gespeeld. Dit jaar wordt er weer een normale Najaarscompetitie gespeeld. Dat betekent dat er niet om promotie/degradatie wordt gespeeld en de competitie wordt ingedeeld op basis van teamgemiddelde en niet op basis van teamrechten.

Vrijdagavondcompetitie NIET om de week

In het najaar wordt de vrijdagavondcompetitie in tegenstelling tot de Voorjaarscompetitie NIET om de week gespeeld. Dit is vanwege de beperkte periode waarin in het najaar wordt gespeeld. Dit betekent dat als gevolg van de beperkte baancapaciteit 8&9 Tennis in het najaar NIET op vrijdagavond wordt aangeboden.

Dispensatie
Wil je vaker dan één keer per week competitie spelen of voor twee verschillende verenigingen uitkomen? Vraag dan dispensatie aan via de VCL. Check wel eerst de voorwaarden die in het Competitiereglement staan benoemd.

Invallen
Word je gevraagd om in te vallen in een competitieteam? Check dan eerst hier of dit mag. Twijfel je of je mee mag doen? Vraag het dan na bij de VCL.

Zomeravondcompetitie

Kun je geen genoeg krijgen van het spelen van competitie en heb je zin om naast de Voorjaarscompetitie nog een competitie te spelen? Of wil je competitie spelen, maar ben je (vaak) verhinderd in het weekend? Schrijf je dan in!

Zeven woensdagavonden in mei en juni. Deze competitie is alleen voor spelers en speelsters van 17 jaar en ouder en voor alle speelsterktes.

Minimaal vier spelers per team

Voorwaarde is dat er minimaal vier spelers per team worden aangemeld. Je speelt namelijk per avond vier dubbels. Dat kan 4x HD zijn, 4x DD of 1x DD, 1x HD en 2x GD.

Woensdagavond vanaf 19.00

De wedstrijden beginnen op woensdagavond om 19.00 uur. Voor deze competitie geldt ‘Compact Spelen’, dus elke partij neemt gemiddeld ongeveer 1.15 uur in beslag. Klik hier voor meer informatie over compact spelen.

8&9 Tennis

Ben jij net begonnen met tennis of speel je regelmatig met en tegen je vrienden? Lijkt het je leuk om een keer tegen spelers van andere clubs te spelen maar denk je dat competitie geen optie voor je is? Dan is 8&9 Tennis echt iets voor jou! Bij 8&9 Tennis speel je alleen dubbelpartijen. Dit kan een damesdubbel, herendubbel of gemengddubbel zijn. Alles is mogelijk en dat maakt 8&9 Tennis Dubbel Zo Leuk!

Voordelen 8&9 Tennis:

• Alleen voor speelsterkte 8 en 9. Je speelt dus lekker op je eigen niveau. Gezelligheid staat voorop. Resultaten tellen niet mee voor de speelsterkte;
• Je speelt per team twee dubbelpartijen. Alle combinaties zijn mogelijk (DD, HD of GD) want 8&9 Tennis is Dubbel Zo Leuk!
• Het is gemakkelijk een team te vormen omdat er maar drie mensen nodig zijn;
• Je speelt de wedstrijden volgens het compact principe. Hierdoor speel je kortere wedstrijden waardoor deze competitie in ieders agenda past. In deze vorm wordt het Beslissend Punt Systeem (BPS) toegepast bij de 40-40 stand en een beslissende wedstrijdtiebreak (tot en met 10 punten, 2 punten verschil) in plaats van een volledige derde set;
• De Voorjaarscompetitie bestaat uit zeven speeldagen in april en mei, de Najaarscompetitie bestaat uit zeven speeldagen in september en oktober. Er wordt gespeeld op donderdagavond of zondag. Klik hier voor de speeldagen.
• Je speelt op donderdag of op zondagmiddag. Er zijn dus meerdere mogelijkheden. Een van deze twee dagen moet vast lukken!

Wintermix

De wintermaanden bij de kachel zitten? Nee, dat gaan wij niet doen!
In de wintermaanden is er het LUNO WINTERMIXTOERNOOI. Dit is een intern toernooi dat geen invloed heeft op je rating.

Wedstrijdreglement:

 • Alleen Seniorleden van LUNO TM kunnen zich inschrijven;
 • Je kan inschrijven met vermelding partner en deze dient zich ook in te schrijven;
 • Er wordt gespeeld op de vrijdagavonden en eventueel op zondagmiddag, afhankelijk van de weersomstandigheden en aantal deelnemers. Je kunt vooraf verhinderingen opgeven, waarmee wij proberen rekening te houden;
 • Starttijden resp. 19.30 uur en 21.00 uur op vrijdagavond en 13.30 en 15.00 uur op zondagmiddag;
 • Er wordt in poules gespeeld en de indeling zal op basis van gelijkwaardige speelsterkte geschieden;
 • We spelen 2 sets en bij een stand van 1-1 wordt er nog een super tie-break gespeeld;
 • Mocht je door omstandigheden niet kunnen spelen op de geplande dag/tijd, dan verzoeken wij je om een invaller te regelen. De wedstrijden kunnen niet verzet worden en/of op een andere dag gespeeld worden;
 • De laatste vrijdagavond 14 februari 2020 zorgen wij weer voor een spetterende afsluiting, noteer deze datum vast in je agenda met vermelding “SPETTERENDE AFSLUITING WINTERMIX”.

Wij streven ernaar dat er zoveel mogelijk leden zich opgeven, waarbij de leden elkaar beter leren kennen en er onder een gezellige sfeer een balletje geslagen wordt.

Voor vragen verzoeken wij je een e-mailbericht te sturen naar wintermix@lunotm.nl.

Jeugd

Gezelligheid, nieuwe vrienden maken en nog beter leren tennissen, dat is competitie spelen! Of je nu pas begonnen bent met tennissen of al langer speelt, iedereen kan meedoen aan de competitie. En helemaal leuk aan competitie spelen is dat je niet alleen speelt, maar in een team!

De competitie voor jeugd is opgesplitst in de Kia Tenniskids competitie en de KNLTB Junioren competitie. Afhankelijk van je leeftijd en speelniveau neem je deel aan één van beide competities. Kortom, voor iedere jeugdtennisser is er een competitievorm die bij je past!

Kia Tenniskids competitie
De Kia Tenniskids competitie is een onderdeel van Tenniskids. Dit programma voor kinderen tot en met 12 jaar is geheel afgestemd op de leeftijd en mogelijkheden van kinderen. Daardoor leren ze het spel razendsnel spelen. Vier kleuren brengen hun vooruitgang in kaart: blauw, rood, oranje en groen. Bij iedere kleur horen andere leeftijden, baangroottes en balsoorten. De kinderen die spelen in rood, oranje en groen kunnen meedoen aan de Kia Tenniskids competitie.

KNLTB Junioren competitie
Kinderen in de leeftijd van 11 t/m 17 jaar kunnen meedoen aan de KNLTB Junioren competitie. Deze competitie is de volgende stap voor kinderen die Tenniskids hebben doorlopen en voor oudere jeugdspelers die op latere leeftijd gestart zijn met tennis.

Lees alles over de vernieuwde junioren competitie.

 

Loten voor een plekje op de vrijdagavond

Zowel in de voor- als najaarscompetitie is de animo voor de vrijdagavond (te) groot. We hebben plaats voor twaalf teams (zes thuis en zes uit) maar de laatste jaren schrijven er wel veertien of vijftien teams in. Dat betekent dat er geloot wordt.

Om dit zo eerlijk en transparant mogelijk te doen hierbij de geldende regels:

 • Op de vrijdagavond is er plaats voor twaalf teams. Als er meer teams ingeschreven worden, wordt er geloot;
 • Een team op vrijdagavond moet minimaal zes spelers hebben;
 • Als een team wordt uitgeloot is er nog een week de tijd om op een andere speeldag in te schrijven (zaterdag of zondag);
 • Uitgelote teams (een team blijft hetzelfde wanneer 4 van de 6 basisspelers bij het team blijven) krijgen vrijstelling voor 2 jaar (2x VJC en 2x NJC). Dit hanteren we bij maximaal 15 inschrijvingen;
 • Wanneer een team van bijvoorbeeld acht personen splitst in twee teams van vier spelers, moeten ze eerst onderling loten wie de vrijstelling behoudt.

 

Invallersregeling

Tot 2018 moest een speler die vaker dan één keer per week competitie wilde spelen, via de VCL dispensatie aanvragen. Aan deze dispensatie zitten strenge voorwaarden, waardoor het voor verenigingen vaak lastig was om invallers te regelen. Meer dan 60% van de bevraagde VCL’s gaf aan problemen te hebben ondervonden bij het vinden van invallers. Zij stonden dan ook positief tegenover ons voorstel, om het voor spelers mogelijk te maken zonder dispensatie een onbeperkt aantal keren per week competitie te kunnen spelen.

Wat ongewijzigd blijft is dat een speler die meer dan één keer in een hoger geklasseerd team heeft gespeeld, zonder dispensatie niet meer in een lager geklasseerd team mag spelen. De voorwaarden voor deze regel, worden wel versoepeld. Voorheen werd in de klassenvolgordetabel een bandbreedte van 0,5 gehanteerd, om te kunnen spreken van een hoger of lager competitieteam. Die bandbreedte wordt vanaf 2018 verhoogd naar 2,0. De klassenvolgordes staan hieronder per team vermeldt.

Hierdoor is een dispensatieaanvraag in de regel veel minder vaak nodig, wordt invallen makkelijker en wordt het dus ook makkelijker een compleet competitieteam op de been te brengen. Tenslotte blijft staan dat iemand dispensatie moet aanvragen om voor twee verschillende verenigingen uit te komen, onder de voorwaarde dat voor beide ploegen op minimaal vier dagen wordt gespeeld en dat niet voor een derde ploeg wordt uitgekomen.

Samenvattend, de wijzigingen vanaf 2018:
• Competitiespelers mogen een onbeperkt aantal keren per week competitie spelen voor hun vereniging, mits de speler niet meer dan eenmaal uitkomt in een hoger geklasseerd team.
• De bandbreedte om te kunnen spreken van een hoger of lager geklasseerd competitieteam, wordt verhoogd van 0,5 naar 2,0.