Voorjaarscompetitie

Ieder jaar doen ruim 30.000 teams mee aan wat door veel tennissers wordt beschouwd als de leukste periode van het tennisseizoen: de Voorjaarscompetitie.

Tijdens de Voorjaarscompetitie probeer je samen met jouw team in zeven speeldagen, tussen begin april en begin juni, kampioen te worden van de poule. Een poule bestaat in de meeste gevallen uit acht teams en wordt ingedeeld naar niveau, leeftijd en regio. Een team treft iedere tegenstander één keer. Je speelt een aantal keer thuis op jouw eigen club en een aantal keer ga je bij een andere vereniging op bezoek. Het team dat na de zeven speeldagen de meeste wedstrijden heeft gewonnen is kampioen. De winnaars van de poule promoveren naar een hogere klasse en de laatste (twee) degraderen naar een lagere klasse, mits dit mogelijk is.

Vrijdagavondcompetitie: om de week en 5 speeldagen

Om de drukte op vrijdagavond te reguleren én toekomstige groei mogelijk te maken wordt er tijdens de KNLTB Voorjaarscompetitie op vrijdagavond ‘om de week’ gespeeld.

Wat houdt ‘Om de week spelen’ op vrijdagavond precies in?

  • Teams spelen om de week competitie, de gemengde teams én 8&9 Tennis starten één week eerder dan de reguliere competitie, namelijk op 31 maart; de heren- en damesteams starten gelijk met de reguliere competitie op 7 april;
  • Alle teams spelen volledige wedstrijden met een supertiebreak in de 3e set;
  • Ieder team heeft in totaal 5 speeldagen, om de overlap met toernooien en andere activiteiten van de verenigingen zoveel mogelijk te beperken;

Omdat de gemengde teams en de HD/DD teams op verschillende dagen competitie spelen, is het mogelijk om in beide competities uit te komen. Indien de twee competitiesoorten binnen de bandbreedte van 2,00 punten vallen conform de klassenvolgorde dan kan dit zonder dispensatie.

Competitiebijdrage per team

De vrijdagavondcompetitie speelt minder avonden en deze bijdrage wordt dan ook aangepast. Doordat er minder thuiswedstrijden zijn worden er ook minder tennisballen uitgegeven.

Competitiebijdrage vrijdagavond
€ 55,00 | Er worden 18 tennisballen per team uitgegeven.

Competitiebijdrage voor de andere competitiedagen
€ 75,00 | Er worden 24 tennisballen per team uitgegeven.

De regel geldt dat er per thuiswedstrijd met 6 nieuwe tennisballen gespeeld wordt.

Opgeven Teams

Graag willen wij nog onder de aandacht brengen dat als je competitie gaat spelen je elke speeldag voldoende spelers dient te  hebben om aan te vangen. Het gebeurt helaas nog wel eens dat er veel inval gezocht moet worden of men wil zelfs de wedstrijd verplaatsen. Hier zitten veel regels aan vast. Het verzoek is dan ook om eerst goed te bekijken of je voldoende mensen in je team hebt en of jullie wel alle data kunnen spelen.

Schrijf je team in voor 31 december 2022!

Rest ons nu nog te zeggen: Laten we ervan uitgaan dat er weer een mooie voorjaarscompetitie gespeeld kan worden.

Els Hegemans en Victor Koopman
VCL LUNO Tennis Maurik